Kategorier
ForsideBladeLANDSBYPROJEKTNyhederRegnskabStøtOm SpedalskhedsmissionenArtikler
Jeg ønsker at støtte denne sag med et engangsløb: Støt denne sag
Jeg ønsker at støtte med et fast månedligt beløb via Betalings Service: Støt denne sag
Hvad er spedalskhed
[project_1]
 

Spedalskhed er forårsaget af bakterien myco-bacterium-leprae. Sygdommen smitter, selv om de fleste mennesker er immune over for den. For de uheldige, ca. 5 pct., som er modtagelige for smitten, er det første tegn på sygdommen:

 • Blege pletter
  En lysere plet på huden med nedsat følsomhed kan være det første tegn på spedalskhed. Er det spedalskhed på dette tidlige udviklingsstadie kan hele behandlingen klares med en tabletkur i 6 måneder. Allerede efter et par dages medicinsk behandling, er patienten smittefri.
 • Nedsat følsomhed
  Hvis personen ikke kommer til behandling, når de første tegn på spedalskhed har vist sig, kan sygdommen udvikles.
  Spedalskhedsbakterien har for vane at sætte sig til hvile i en nerveskede på en nerve, der ligger tæt under huden. Her kan den sidde og roligt vente på, at der sker et eller andet, som kan få den til at vokse. Nu er bakterien i gang med at udvikle sig rundt om den angrebne nerve, som efter hånden helt ødelægges. Og derved har patienten nedsat eller manglende følsomhed i huden i et mindre eller større område.

Senere resultater af sygdommen kan være

 • Lammelser
  Tegnene på spedalskhed er også nedsat eller ophævet muskelkraft i en eller flere muskler. Helt typisk for en spedalsk er en klohånd, hvor den muskel, der normalt åbner hånden, er sat ud af funktion. Eller en dropfod, hvor forfoden ikke kan løftes, fordi den nødvendige muskel ikke fungerer.
 • Blindhed
  Tidligere var spedalskhed skyld i hver tredje blindhed i den 3. verden. Spedalskhed er ikke en øjensygdom, men rammes den nerve, der styrer blinkemuskulaturen, så kan patienten ikke blinke, og konsekvensen er blindhed. Der er ingen "rekonstruktiv kirurgi" der kan helbrede blindhed.

 • Åbne sår
  Mennesker med følelsesløse hænder og fødder skal lære at være yderst opmærksomme på, at der ikke kommer betændte sår. Når det ikke gør ondt vil mange overse en revne i fodsålen, fordi der lå en skarp sten. Eller få et sår på hånden, fordi man har skoldet sig. Der kan nemt gå betændelse i sådan et sår, og det tager meget lang tid for sådanne sår at heles. Der skal antibiotika og forbindinger til, og ofte bliver det nødvendigt at amputere for at stoppe betændelsen i at udvikle sig yderligere.
 • Tab af fingre og tæer
  Spedalskhed, der ikke stoppes i tide, kan resultere i, at patienten får følelsesløse arme og ben, og mister fingre og tæer, ja måske en eller begge fødder. Samme patient kan også være ramt af blindhed som følge af sin spedalskhed. Spedalskhed er dog ikke en sygdom, man dør af.
  Men det kan være overordentligt vanskeligt at forestille sig, hvordan man kan leve på den måde.
  Globalt er der 4-5 millioner mennesker med invaliditet som følge af spedalskhed - og dette tal øges årligt med mange gange 10.000. Hver syvende ny patient har allerede udviklet et eller flere handicap, når de kommer til klinikkerne. Sideløbende med klinikarbejdet tilbydes patienterne rådgivning, uddannelse og resocialisering.
Artikelarkiv
Udvalgte artikler


 

Ny test giver håb for mange... Læs artiklen
her

 

Hvad er spedalskhed?
Læs mere

 

Spedalskhed kan helbredes!

Læs her

 

Leveret af SetWeb

Spedalskhedsmissionen • Postboks 13 • 6200 Aabenraa
Tlf. +45 3529 4254 E-mail: